Artificial intelligece HeMan vs ChatGP

Yapay Zeka Nedir? | Faydaları | Tehlikeleri

Yapay Zeka insanlar tarafından geliştirilmiş, insan zekasını taklit edebilme kabiliyetine ulaştırılmaya çalışılan, elektronik, mekanik, yazılımsal ve daha bir çok bileşeni içerisine alabilecek geniş sistemlerden oluşabilen, yüksek teknoloji ürünüdür.

Yapay Zekanın Kabiliyetleri Nelerdir?

Bu sorunun cevabı günümüz için geçerlidir. Gelecekte bizi neyin beklediği hakkında çok fazla düşünce ve senaryo üretilmektedir. Ben bu soruyu yapay zeka alanında önemli işlere imza atan bir kuruluş olan OpenAi ın geliştirdiği yapay zeka sistemi ChatGpt ye sordum. Verdiği cevabı değiştirmeden aşağıya yazıyorum.

” Günümüz itibariyle yapay zeka, birçok farklı alanda kullanılmaktadır ve birçok işlemi otomatikleştirme yeteneğine sahiptir. Örneğin, yapay zeka sistemleri:

  • Dilleri öğrenme ve anlama yeteneğine sahip olabilir ve çeviri yapabilir.
  • Yüzleri ve nesneleri tanıyabilir ve anlayabilir.
  • Konuşmaları ve yazışmaları anlamaya çalışabilir ve cevaplar verme yeteneğine sahip olabilir.
  • Veri setlerini inceleyerek trendleri ve kalıpları tespit etme yeteneğine sahip olabilir.
  • Öğrenme modelleri oluşturarak veri setleri üzerinden öğrenme yeteneğine sahip olabilir.

Bu sadece birkaç örnek. Yapay zeka, birçok farklı alanda kullanılmakta ve sürekli olarak gelişmektedir, bu nedenle yapabilecekleri listesi de sürekli olarak genişlemektedir. Örneğin, yapay zeka sistemleri şimdiye kadar yapılamayan birçok işlemi gerçekleştirmeye başladı ve gelecekte daha fazla işlemi gerçekleştirebilir. Yapay zeka, birçok alanda insanların işlerini kolaylaştırmak, zaman kazandırmak ve hatta yeni fikirler üretebilmek amacıyla kullanılmaktadır. “

Yapay Zeka Ne Vadediyor? İnsanlığa Etkisi Ne Olur?

Yapay Zekanın işleri kolaylaştırması, yeni fikirler oluşturması, işlem süreçlerinin hızlandırılması ve daha bir çok alana önemli katkılar sağlayacağı vadediliyor.

Ancak bu konu oldukça tartışmalıdır. Bu konuda farklı görüşler vardır. Faydalarının olabileceği gibi insanlığa zarar verilebileceği de düşünülüyor. İyi yandan bakarsak engeli olan bir bireye birçok alanda yardımcı olabilir. Kötü yandan düşünürsek herşeyi yapay zekaya sahip robotlar yaparsa işgücü alanında ciddi sıkıntılar olabilir ve bununda küresel sonuçları olabilir.

Bu konuda etik kararların alınması mecburiyeti şimdiden konuşulmaktadır. Önümüzdeki süreçte tartışılacak konular arasında olduğu aşikar.

Yapay Zeka Ne Kadar Gelişebilir?

Yine tartışmalı konulardan biri yapay zekanın nekadar gelişebileceği, insan zekasını aşabileceği konularıdır. Genel olarak iki görüş hakimdir diyebiliriz.

Birisi benimde görüşüm olan yapay zekanın insan zekasını geçeceği görüşüdür. Ancak burada zeka derken bir insan yapısının tümünden bahsetmiyoruz. Örneğin işin içine duygular girdiğinde yapay zeka buna nasıl karşılık verebilir. Üstelik yapay zekanın bilgisi insanlığın oluşturduğu veri setine bağlıdır. Örnekleme yapmak gerekirse bir yapay zekanın insandan daha zeki olması ona bir hırs katar mı? Hırs, azim gibi özellikler insanlara özgüdür. İnsanlığın önüne geçmek gibi bir düşüncesi olmamalı. Ancak bu örnek günümüz için geçerli.

Bir diğer görüş ise yapay zekanın insan zekasına yetişemeyeceği görüşüdür. Sonuçta insan zekası da evriliyor ve sürekli bir gelişim içerisinde. Üstelik insana özgü birçok duygu ve yorumlama kapasitesine sahip.

Evet bu soruya da net bir cevap verilemedi. Sonuç itibari ile çok yeni bir teknoloji ve insanlığı oldukça şaşırtıyor. Bunun en son örneklerinden biri olan OpenAi kuruluşunu tarafından eğitilmiş olan ve şu anda daha bir bebek olan ChatGPT bana ileride neler olabileceği hakkında oldukça fazla hayal kurduruyor.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir