14- Dart Dilinde Fonksiyonlar

Yazımızın içeriğini aşağıdan video olarak ta izleyebilirsiniz.

Dart Flutter Fonksiyonlar

Herkese merhaba arkadaşlar. Dart dilinde fonksiyonlar konusunu işleyeceğimiz bu yazımıza bir örnek vererek başlayalım. Programlama dilini dünyamıza benzetirsek içerisinde ihtiyaçlarımızı karşılamamız için üretilen bir sürü ürün ve bunları üreten fabrikalar var. İşte biz fonksiyonlara fabrika dersek hiçte yanılmış olmayız.

Bir fabrikayı hayal edelim, bir hammaddeyi alır, onu işler, belli süreçlerden geçirir ve ortaya yeni belirlediğimiz standartlarda bir ürün çıkar. Örneğin kırmızı bir kazak. Kısaca fonksiyonları bu şekilde düşünebiliriz.

Hatırlarmısınız f(x)=y diye bir ifade vardı. Burada x girdi ye ise çıktı olarak ifade ediliyor. Yani x olarak giren sonuç olarak y çıkıyor.

Aşağıda verdiğim resimde detaylara çok takılmayın. Mantık şu : Uzun uzadıya bir fonksiyon yazıyorsun ki bu herşey olabilir mesela verdiğin sayının karesini alan veya verdiğimiz sayının tek mi çift mi olduğunu bulan şekilde olabilir. Sonra biz bunu istediğimiz yerde sadece adı ie çağırıyoruz ve kullanıyoruz. Ben aşağıda sadece fonksiyonu göstermek amacında evlenen iki çiftin çocuklarının kız mı yoksa erkek mi olacağını rastgele (kafadan atan :)) şekilde birşey yazdım ve sonucunda merhaba bay bayan çocuğunuz kız/erkek oldu şeklinde bize bilgi veriyor. Şimdi örneğimizi inceleyelim.

Dart dilinde fonksiyonlar

Yukarıdaki resim biraz kafa karıştırdıysa aşağıda parametre almayan basit bir fonksiyon örneği var. Fonksiyonumuzu çalışması için main içerisinden çağırdık.

Dart Parametre Almayan Fonksiyon

Parametresiz fonksiyon

Yukarıdaki örnek parametre almayan bir örnekti. Şimdi aşağıda parametre alan bir fonksiyon yazalım. Değerlerini biz verelim ve verdiğimiz değere göre alan hesaplasın.

Dart Parametre Alan Fonksiyon

parametre alana fonksiyon

Arkadaşlar biz fonksiyonları yazdık ama birini return ifadesi ile geriye int tipinde bir değer döndürüyor. Ozaman fonksiyonumuzun başına int yazmamız daha doğru olur. Geriye değer döndürmeyen fonksiyonumuzun başına da void yazmak yerinde olacaktır.

parametre alan ve parametre almayan fonksiyon

Evet arkadaşlar fonksiyonları kısaca tanımladık ve elimizden geldiği kadar örneklerle anlatmaya çalıştık. Konu ile ilgili daha detaylı bilgiyi Dart orjinal sitesinden alabilirsiniz. Buraya kadar herşey tamamsa dart fonksiyonlar ile ilgili kısa yazım – Fat Arrow ile ilgili yazımıza bakabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir